Skip to content

Στην παρούσα σελίδα, δίνονται συνοπτικά τα αποτελέσματα των τελικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ), κατά το διάστημα 14-17 Νοεμβρίου 2022. Στο πλαίσιο των δοκιμών αυτών, πραγματοποιήθηκε κατάλληλη μελέτη, σχεδιασμός και ανάπτυξη διάφορων απαιτητικών πειραματικών σεναρίων, τα οποία αποδεικνύουν την ορθή λειτουργία του συστήματος που προτείνεται στο παρόν έργο. Σκοπός αυτού, είναι η μετάδοση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες αυξάνουν την επίγνωση της κατάστασης (situational-awareness), σε μια πληθώρα επιχειρησιακών σεναρίων.

Συγκεντρωτικά, ελέγχθηκαν αναλυτικά τα παρακάτω:

  1. Το κοινό πρωτόκολλο επικοινωνίας που αναπτύχθηκε για την επικοινωνία των κινητών συσκευών Android / Επίγειου Σταθμού Εδάφους (GS), με τις Ενδιάμεσες Συσκευές Μέσου (ΕΣΜ).
  2. Το πρωτόκολλο διαχείρισης και ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των GateWays (GWs), που εφαρμόστηκε στο προτεινόμενο πρότυπο δίκτυο μέσων.
  3. Η λειτουργία της πρότυπης συσκευής δικτύωσης (MANET) που αναπτύχθηκε στο παρόν έργο.
  4. Η αδιάλειπτη λειτουργία του συστήματος, κατά την μετάβαση από το δίκτυο MANET στο δίκτυο 3G/4G, που χρησιμοποιήθηκε ως εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων μέσων.
  5. Το λογισμικό που αναπτύχθηκε τόσο για τις κινητές συσκευές (εφαρμογή Android), όσο και για τον
    GS (εφαρμογή iDefender).
 
Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν με την διάθεση 2 ελικοπτέρων (UH-1 «Huey») από το ΥΠΕΘΑ – 1η ΤΑΞΑΣ, και τα πτητικά σενάρια που δοκιμάστηκαν, σχεδιάστικαν συνεργατικά από το ΥΠΕΘΑ, Π.Θ. και την IDE.Κατά την διάρκεια της σχεδίασης αυτών, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση ώστε να γίνει ολιστική εξέταση του προτεινόμενου σύστηματος και κάτω από τις πλέον απαιτητηκές συνθήκες που διέπουν τα εξεταζόμενα ιπτάμενα μέσα.
Ενδεικτικά, τα πτητικά σενάρια περιείχαν διάφορες τοπολογίες στις οποίες επιχειρούσαν τα εναέρια μέσα, και ο επίγειος σταθμός εδάφους όπως καθολική σύνδεση μέσω του ΜΑΝΕΤ (ΑΣΙ),  μερική απώλεια ζεύξης του ΜΑΝΕΤ και προώθηση μέσω του κυψελωτού δικτύου (ΕΣΜ) και καθολική απώλεια ζεύξης ΜΑΝΕΤ (buffering – καθολική αποστολή από το κυψελωτό δίκτυο). Αξίζει να σημειωθεία πως δοκιμάστικαν διάφορες παράμετροι για τις συσκευές ασύρματης δικτύωσης, όπως ισχυής εκπομπής, αλλά και διάφορες επιχειρησιακές συνθήκες όπως απόκρυψη από γεωγραφικά εμπόδια (υψώματα) κ.α..
 
Aναφορικά:
 
  1. 1ο Πτητικό Σενάριο: “MANET (ΑΣΙ) κάτω από ιδανικές συνθήκες” – υψηλή ισχύης εκπομπής – ιπτάμενα μέσα και επίγειος σταθμός εδάφους μέσα στην εμβέλεια των ΑΣΙ. Απόστασή μέσων από το GS μεταξύ 0,5 – 2,3km.
  2. 2ο Πτητικό Σενάριο: “MANET (ΑΣΙ) απομακρυσμένες συνθήκες” – υψηλή ισχύης εκπομπής – ιπτάμενα μέσα και επίγειος σταθμός εδάφους μέσα στην εμβέλεια των ΑΣΙ. Απόστασή μέσων από το GS μεταξύ >2,5km.
  3. 3ο Πτητικό Σενάριο: “MANET (ΑΣΙ) απομακρυσμένες συνθήκες” – χαμηλή ισχύης εκπομπής – ιπτάμενα μέσα και επίγειος σταθμός εδάφους μέσα στην
    εμβέλεια των ΑΣΙ. Απόστασή μέσων από το GS μεταξύ <=2,5km.
  4. 4ο Πτητικό Σενάριο: “3G/4G (ΕΣΜ) + MANET (ΑΣΙ) απομακρυσμένες συνθήκες” – χαμηλή ισχύης εκπομπής – ιπτάμενα μέσα και επίγειος σταθμός εδάφους μέσα στην εμβέλεια των ΑΣΙ. Απόστασή μέσων από το GS μεταξύ <=5km. Περαιτέρω απομάκρυνση των μέσων και ομαλή μετάβαση του συστήματος, διάχυση της πληροφορίας μέσω του κυψελωτού δικτύου της ΕΣΜ.
  5. 5ο Πτητικό Σενάριο: “3G/4G (ΕΣΜ) απομακρυσμένες συνθήκες”  – ιπτάμενα μέσα και επίγειος σταθμός εδάφους εκτός εμβέλειας των ΑΣΙ. Καθλική χρήση της ΕΣΜ για την διάχυση της πληροφορίας στο προτεινόμενο δίκτυο.
 
Ενδεικτικά παρακάτω δίνονται στιγμιότυπα από την σχεδίαση των σεναρίων που εξετάστηκαν, αλλά και από τις εφαρμογές που αναπτύχθηκαν από την IDE και την Inpire Web στο έργο.

Συμπερασματικά, όλα τα απαιτητικά σενάρια που εκτελέστηκαν κατά την διάρκεια των τελικών δοκιμών, στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Τόσο το υλικό, όσο και το λογισμικό που αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια του έργου, ανταποκρίθηκε πλήρως και όπως αυτό ήταν αναμενόμενο.

Skip to content